Kedves Barátaim, ismerőseim, régi és leendő Utastársaim!
30 év alatt sok mindent átéltünk az utazások során, a legérdekesebb történeteket szeretném Veletek megosztani. Ba-t választottam a naplómba jelképként, a lélekmadarat. Mostantól minden pénteken jelentkezik majd Ba egy újabb történettel.

egyiptom, utazás, nyaralás

Aktuality
29. rész - A kávézás módjai

29. rész - A kávézás módjai

2016-04-14

 

 

Kairóban a Delta Szállodában laktunk, szemben a mágikus Piramisokkal, utasaim reggelente rácsodálkoztak ébredéskor és este a Hang és fényjáték misztériumi bűvöletében aludtak el. Csoportom két emeletet foglalt el, a fölöttem lévő szobában két barátnő lakott, vidám, nevetős öreglányok. Nem tudtam olyat mondani, amin ők ne vihorásztak volna egy sort.

Egyik hajnalban hangos dübörgésre, s az azt követő visítozásra ébredtem. Az ominózus hangzavar a fölöttem lévő szobából jött, gyorsan magamra kaptam a köpenyem és felszaladtam. Álltam a szobájuk előtt és az igen furcsa zajokból ítélve, arra tippeltem, hogy egy vad oroszlán támadt rájuk és kergeti őket körbe-körbe. Bekopogtam, aztán még egyszer, hangosabban, mert a zsivaj nem szűnt. Aztán valaki kicsapta az ajtót, de el is szaladt. Beléptem és furcsa látvány tárult elém. Az egyik hölgy, Emmike, az ágy tetején ugrált, hol a kezét rázta, hol a gyomrára szorított kézzel összegörnyedt és közben visongva kacagott. A másik, Annika, négykézláb mászott ide-oda az ágy és a fotel között, néha összerogyott, aztán újra felkelt és ő is hasonlóképpen nyerített. Mi leli ezeket hajnalok-hajnalán?

Csak álltam ott, értetlen képpel percekig, mire többszöri nekifutásra ki tudtam szedni belőlük a ramazúri okát. A baj az volt, hogy valamelyikük elkezdett beszélni, aztán annyira nevetett, hogy nem bírta végig mondani és mindketten visszatértek eredeti elfoglaltságukhoz, mármint az ágyon ugráláshoz és négykézláb mászkáláshoz. Végül leültem egy fotelbe és megadóan vártam, hogy végre megmagyarázzák mi történt. Szóval a következők zajlottak le náluk: korán ébredtek és ők azonnal kávét szoktak inni, tehát a kis vízforralót belelógatták a nagy csuporba, amelyet előtte feltöltöttek az egyik műanyag üvegből vízzel. Aztán felforrt a víz, Annika beletette a kávét és a cukrot, jól elkevergette és szétöntötte két pohárba, aztán leültek Emmikével, elhúzták a függönyöket, hogy lássák a Piramisokat és leültek, hogy kávézzanak. Ekkor jött az a bizonyos vad oroszlán támadás, ugyanis, amikor Emmike jól belekortyolt a kávéba, felvisított és felugrott az ágy tetejére. Erre Annika is ivott, aztán kezdődött a dübörgés, aminek nem akart vége szakadni. A lényeges momentumot majdnem kifelejtettem, miszerint Emmike és Annika hoztak egy üveg vodkát az utazásra. Hogy ne törjön szét az üveg, előrelátóan egy műanyag ásványvizes flakonba öntötték, amely a többi  közé keveredett és a mai szerencsés reggelen ebből a bizonyos flakonból öntöttek a kávéfőzéshez. Így vodkából főzték a kávét, amit bátran meg is ittak mindketten. Tehát kellő erőt éreztek magukban akár egy vad oroszlán leterítéséhez is.  Ezt bebizonyítva ezen a napon a kiránduláson ők ketten voltak az elsők mindenütt, hihetetlen gyorsasággal szaladtak elől és minden apró zenefoszlánytól táncra perdültek. Javasoltam nekik, hogy próbálják ki a vodkás kávé után a pálinkás kávét, a rumos kávét, a whisky-s kávét, mire ők mosolyogtak és vihorásztak. Talán már túl voltak rajta?