Kedves Barátaim, ismerőseim, régi és leendő Utastársaim!
30 év alatt sok mindent átéltünk az utazások során, a legérdekesebb történeteket szeretném Veletek megosztani. Ba-t választottam a naplómba jelképként, a lélekmadarat. Mostantól minden pénteken jelentkezik majd Ba egy újabb történettel.

39. rész - A party

Aktuality
39. rész - A party

39. rész - A party

2016-06-23

 

Ez a történet egy idegenvezető kollégámról szól, aki nagy huncutságot követett el. Egyiptomban történt a dolog, kollégám Ahmed, már minden fakultatív programot megszervezett az utasainak, de még mindig volt szabadidő, s még mindig volt, aki többet kívánt volna látni, így Ahmed egy átgondolkodott este után nagy elhatározásra jutott. Fakultatív program kell, hát lesz is. Másnap bejelentette a csoportjának, hogy aki szeretne jelentkezni egy fantasztikus programra, már készítheti is a pénzét, igazán nagyon olcsó az ár, aztán hosszan mesélt, hogy kedvet csináljon hozzá.  A  program neve Korán party, másnap az esti órákban rendezik, gyalog kell menniük odáig, de nem lesz messze, rövid kis sétával elérhető  és kb. 2-3 órahosszáig fog tartani. Egy pompás nagy sátorban lesz a party, ami hosszú sorokban székekkel  van berendezve, közöttük aprócska asztalokkal, középen egy emelvény, ezen egy muszlim sejh, gyönyörű díszruhában,  a Koránt fogja olvasni, kihangosítás is lesz, tehát mindenki jól fogja hallani, az emberek pedig csak ülnek és hallgatják, nagyon szép lesz és érdekes, nemcsak mi leszünk, helyi emberek is el szoktak jönni az ilyen party-ra. Sajnos fényképezni nem szabad. Közben kávét fognak körülkínálni, de csak keserűt, sajnos ez a party-n a szokás, hogy nem adnak cukrot hozzá, ne is tessenek kérni és felszolgálnak még  papírzsebkendőt is, ha valaki ki akarja fújni az orrát. Na, ki szeretne részt venni ezen a nagyszerű programon? Persze, hogy mindenki akart, mikor lesz alkalom erre, hogy egy igazi sejh szájából hallják a Koránt és még finom kávét is ihatnak, tiszta szórakozás. Másnap aztán a bolondos idegenvezető beszedte a pénzt és jókor körbejárta a környéket, hogy a közelben egy alkalmas gyászszertartást találjon. Ugyanis amit csoportjának felkínált, az egy temetés utáni gyászszertartás volt, amin a részvétel természetesen nem kerül pénzbe. Az elhunyt rokonai, barátai és ismerősei keserű kávé mellett elüldögélnek pár órát az elhunytra emlékezve, hallgatják a Koránt, együtt búslakodnak, majd őszinte részvétüket fejezik ki a gyászoló családnak.

Ahmed talált is egy alkalmas halotti szertartást, oda aztán el is sétált az utasaival és szépen beültek. Itták a keserű kávét, hallgatták a sejh recitálását és néha egymásra mosolyogtak, hogy szuper, nagyon szuper ez a program. Aztán két, két és fél óra múlva, Ahmed úgy ítélte meg, hogy ennyi elég volt, intett a csoportjának, hogy mehetnénk is. A sejh éppen szünetet tartott, felállt, hogy kimenjen pár percre, Ahmed utasai is felserkentek és mint jó vendégek, hangos tapssal és éljennel fejezték ki tetszésüket. A bent lévők olybá megrökönyödtek, hogy szólni sem bírtak, csak bámultak megnyúlt arccal a külföldiekre, akiknek jelenléte már az első percektől nagyon furcsa volt,  de az egyiptomiak nagyon aranyos és barátságos emberek, nem szóltak, azt gondolták, hogy ezek a külhoniak talán ismerték az elhunyt nagypapát  …. no, de miért tapsoltak? …. ugyan már ….  vannak az idegeneknek hóbortos szokásaik.  A csoportot ezek után kelekótya  idegenvezetőjük  meglepő gyorsasággal kiterelte és futólépésben visszakísérte  a szállodába. Ebből még nem is lett semmi baj, vicces kollégám megúszta volna, ha a hazájukba visszatért turisták el nem mesélték volna, hogy micsoda szépséges programra vitte őket Ahmed. Elmondták a barátaiknak, ismerőseiknek is, akik a közelgő utazásuk alkalmával már egyenesen követelték az irodától, hogy ők igenis szeretnének részt venni a Korán party-n, hiszen hallották milyen különleges és nagyszerű fakultatív program. Az iroda erre elővette Ahmedet és kiderült a turpisság, amiért jókora büntetés kiszabására is sor került, s a leendő utasoknak elmondták, sajnos ez a program már nem elérhető. Arra azonban kíváncsi lennék, hogy a Korán party-n jelenlévő utasok megtudták-e, hogy min vettek részt, fakultatív program címszó alatt. Lehet, hogy a mai napig sem.