Kedves Barátaim, ismerőseim, régi és leendő Utastársaim!
30 év alatt sok mindent átéltünk az utazások során, a legérdekesebb történeteket szeretném Veletek megosztani. Ba-t választottam a naplómba jelképként, a lélekmadarat. Mostantól minden pénteken jelentkezik majd Ba egy újabb történettel.

57. rész - A legjobb étterem

Aktuality
57. rész - A legjobb étterem

57. rész - A legjobb étterem

2016-10-27

 

Egyik egyiptomi idegenvezető kollégám Magyarországra látogatott. Mint otthon, úgy itthon is sok csodás dolgot mutattam neki és el volt ájulva, milyen csodálatos Budapest, nem is gondolta volna. Az egyiptomi utazók fő úti célja Párizs és Bécs, nem is tudják Budapest mennyire gyönyörű. Reméljük a jövőben ez másként lesz és nemsokára már hozzánk is olyan szívesen és sokan jönnek látogatóba, mint „nyugati” szomszédjainkhoz.

Kollégám egy hétig volt itt, de még csak töredékét tudta megnézni annak a sok szépségnek, amit látnia kellett volna, amit meg szerettem volna mutatni, hogy lenyűgözzem és neki is az legyen a véleménye, hogy Európa legszebb fővárosa Budapest. Szóval jártunk-keltünk, ő csodálkozott, ámuldozott, fényképezett….aztán megéhezett. Meghívtam ebédre és a városban ajánlottam neki egy jó helyet, hogy oda menjünk, ecsetelve a magyar ételek ínycsiklandó, étvágygerjesztő, pompás kavalkádját. Korgott is a gyomra rendesen, aztán érdekes módon a „Pahára’ óhajtott menni. Hiába mondtam, hogy itt van az étterem nem messze, ő csak a „Pahát” hajtogatta, mire leesett a tantusz, hogy a Blaha Lujza térre akar menni. Na, vajon mi a fenének akar odamenni? – gondoltam cseppet sem illendően. Vajon mit látott ott, talán valamit meg akar vásárolni? Egy Parlamenttel díszített hűtő mágnes és  egy nemzeti szín paprika füzér jelent meg lelki szemeim előtt, aztán elhessegettem és elindultunk a „Pahára”. Amikor odaértünk, kollégám büszkén közölte velem, hogy itt van a legjobb étterem Budapesten. Igazán? Nem is tudtam róla. Honnan tudhatja ő ezt és melyik lehet vajon az a szuper étterem? Meg is kérdeztem tőle, honnan tudja ezt, mire azt felelte, hogy Egyiptomban is az a legjobb étterem, ahol hosszú sorok állnak, mert ott adják a legízesebb falatokat. Ő nem látta belülről az éttermet, de a hosszú sorok magyarázatot adnak. Ajaj! Rosszat sejtettem. Aztán minden kiderült…. Kollégám elvezetett engem oda és tényleg hosszú sorok álltak, de étterem a közelben sem volt. A hajléktalanoknak osztott ételt valamelyik jótékonysági szervezet. Hirtelen elvezettem onnan és elmagyaráztam neki, mi is történik azon a helyen. Borzasztóan csodálkozott, aztán azt mondta, nagyon tiszteletreméltóak a magyar emberek, hogy így segítenek a szegényeken és ezt majd otthon is el fogja mesélni. Mindezt persze már egy valódi étteremben beszéltük meg, s végül is nagyon pozitív lett a történet vége, mert valami olyat is tudtam mutatni, bár akaratlanul, amivel nem szoktunk büszkélkedni, turistáknak mutogatni,  s ami mégis felemeli Magyarországot és a magyar embereket.